Et øde feriested

De sidste par dage har vi opholdt os på cubanernes eget feriested ”Playas del Este” – men det er tydeligvis ikke ferietid (for andet end myg) i øjeblikket. Her er meget øde.

Til gengæld betyder søndag is-dag i Havana, hvilket vi så et meget tydeligt eksempel på forleden. De lokale kommer til den nærliggende park i Vedado, hvor ”is-institutionen” ”Coppelia” ligger. Her kan de købe is til 30 øre pr. kugle – til gengæld er køen også længere end ved iskiosken i Hellerup på en varm sommerdag. Det er ikke udsædvanligt at vente 45 minutter.

Men hvis man har penge, så kan man få. Her er en af de tydeligste forskelle på pesos (de lokales valuta) og pesos konvertible (turisterne og de riges valuta). Lige ved siden af ishuset ligger der en anden udgave af Coppelia, hvor man kan betale med pesos konvertible. Der er ingen kø – til gengæld er prisen også en helt anden. Men det må nu være lidt mærkeligt for cubanerne at se, at hvis man har penge, behøver man ikke vente.

Aftensmaden spiste vi på samme restaurant som til frokost – hvorfor tage chancen, når man nu har fundet et godt sted at spise? Deres lasagne viste sig da også at være fin.

Derefter prøvede vi endnu engang at komme på Internettet på vores hotel – men de manglede stadig ”taletidskort”. Beskeden var, at de ville være der ti minutter efter. Efter en halv times tid gik jeg ned igen – og stillede mig bagerst i den lange kø af mennesker, som desværre havde valgt at skulle checke ind samtidig. Da jeg endelig nåede frem, var beskeden endnu engang ”ti minutter”.

Tredje gang var dog lykkens gang. Efter endnu en times tid (hvor klokken efterhånden var blevet ret mange), lykkedes det mig at komme på nettet – og det kørte faktisk i en rimelig hastighed. Underligt som det varierer fra sted til sted (selvom udbyderen er den samme). Til gengæld havde et tremands band (med bl.a. et fløjtenist) valgt at stille sig op en halv meter fra mig, så det var en smule svært at koncentrere sig.

Næste morgen spiste vi morgenmad på hotellet – og den var faktisk også ok – de amerikanske pandekager var endda bagt med bagepulver.

Efter morgenmaden fik vi hævet penge og betalt det sidste af vores tur til Cayo Largo del Sur, hvorefter vi checkede ud og fik en taxa mod Playa del Este (til 15 euro for godt 25 kilometer).

Playa del Este er stedet, hvor de lokale holder ferie og tager på weekendture. Men det var tydeligt, at vi kom her en mandag, og det ikke var juli eller august (hvor de lokale holder sommerferie) – for der er ikke mange mennesker. Bortset fra på nogle enkelte barer er der ikke et øje, og det er heller ikke usædvanligt, at man sidder alene på en restaurant og spiser.

Vi har valgt at indlogere os på ”Aparthotel Las Terrazas” i byen ”Playa Santa Maria del Mar”. Hotellet er (som mange af de andre steder i området) meget nedslidt – men ellers fint nok. Vi har en lejlighed med soveværelse, opholdstue og køkken – men der er ikke så meget som et enkelt glas, så med mindre man medbringer det hele hjemmefra, er det svært at lave mad.

Sjovt nok havde manden, som viste os vores værelse, også lige nogle cigarer, han ville sælge. Men det er åbenbart ikke god stil at prøve at prakke sådan noget på kunderne, for han nærmest viskede det til os.

Frokosten blev spist på en lokal strandbar, hvor vi fik hummer til tolv euro pr. person – hvilket faktisk er lidt dyrt her. Vi har siden hen set det til næsten det halve.

Efterhånden havde vi brug for lidt kontanter igen – og her blev ”kommissions-rekorden” endnu engang slået – dette sted ville de have 12 %. Visa-kort er muligvis et sikkert – men også dyrt – betalingsmiddel.

Resten af aftenen brugte vi på altanen i selskab med en flask rom og noget cola – så det blev da også lidt halvsent, inden vi kom i seng.

Da vi vågnede i går, var det ret skyet og blæsende – og vores forsøg på at ligge ved poolen resulterede da også i, at vi kom til at fryse. Det har vi jo ellers ikke været vant til. I stedet valgte vi at gå op på værelset og spille lidt kort.

Om aftenen havde vi udset os et spisested i guidebogen, der lå et par kilometer fra hotellet. Men da vi kom frem, viste det sig at være lukket – så efter en forgæves gåtur, valgte vi i stedet at spise lige overfor hotellet.

I det hele taget er der mange steder, der er lukkede. Nogle steder midlertidigt, men andre er tydeligvis lukket permanent (hvilket klart fremgår at de om muligt endnu mere faldefærdige bygninger). I det hele taget har vores knap to år gamle guidebog flere gange vist sig at være forældet, hvilket vi ikke har været vant til andre steder, hvor vi har rejst – tingene går åbenbart hurtigt her i Cuba.

Da vi ikke havde lyst til endnu engang at betale 12 % i kommission, valgte vi hertil morgen i stedet at tage til den lidt større by ”Playa Guanabo” godt fire kilometer fra vores hotel. Oprindelig havde vi tænkt os at tage en taxa, men da det kostede mere end vi ville give, endte vi i stedet med at gå.

Det er tydeligt, at Playa Guanabo er en mere livlig by. Her bor rent faktisk mennesker, som arbejder med andet end turister, så selv uden for højsæsonen er der liv i gaderne. Byen indeholder da også flere banker, og det lykkedes os at få trukket nogle penge på vores Visa-kort uden at skulle betale urimelige gebyrer.

Efter den lange gåtur var vi blevet godt sultne – men det var nu ikke helt nemt at få noget at spise. Det første sted vi prøvede, kunne manden ikke få gasapparatet til at virke, så vi måtte nøjes med et par sodavand.

Det næste sted lykkedes det at bestille et måltid – hvorefter det tog ekstremt lang tid før maden blev serveret. Hvad de har brugt så lang tid på, er ikke godt at vide, for mage til afmagret kylling skal man lede længe efter – så der var ikke nogle rester til de fire katte og tre hunde, der forventningsfulde fulgte vores spisning.

Hjemturen blev med taxa, hvilket gik væsentlig hurtigere. Da vejret var noget bedre i dag med mindre vind og skyfri himmel, forsøgte vi os endnu engang med en tur ved poolen. I dag kunne man da også ligge der uden at fryse – men mere end en enkelt tur i det halvkolde vand blev det nu ikke til.

Resten af dagen har vi spillet lidt kort, og om lidt skal vi finde os en restaurant, hvor vi kan få lidt aftensmad.

I morgen tager vi endnu en enkelt overnatning i Havana inden turen går til Cayo Largo del Sur i overmorgen – forhåbentlig med masser af sol.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *